Kazan za Rakiju

Kazan za rakiju je deo nacionalnog inventara u Srbiji, svi znaju da prave rakiju, ali ima i grešaka u pravljenju voćne rakije, koje bi trebalo bi izbegavati. Takozvani destilacijski sistem koristi se u proizvodnji rakije tzv. kazan za rakiju. Kotao mora biti zadovoljavajuće kvalitete. Uglavnom se sastoji od elektrolitičkog bakra. Debljina dna trebala bi biti 6-8 mm - ako je dno tanko, može izgoreti i dobiti takozvanu "dimljenu rakiju". Ono što treba imati na umu, a što u praksi obično nije slučaj, jest da je dužina parne cevi najmanje 3 metra, a cev je razumno nagnuta prema boku  bojlera a ne do stola hladnjaka.

Oprema za destilaciju uvek treba održavati čistom, što je jedan od preduslova za dobijanje visokokvalitetne rakije. Kotao se može očistiti 5% rastvorom sode, dok se spolja može očistiti 10% rastvorom limunske kiseline. Nakon pranja koristite paru za sterilizaciju.

Pregrijani kamini ne smiju se čuvati dulje vrijeme - ne više od 2-3 tjedna. Dugotrajno skladištenje trbuha dovodi do gubitka okusa - dobiva se inferiorna rakija, povećani gubitak alkohola, otopljeni kvasac uzrokuje neugodne mirise i povećava rizik od onečišćenja marca neželjenim bakterijama . .

Tokom procesa destilacije (pečenja) napunite veliku posudu sa 65-70% zapremine kako biste sprečili da kljuka ključa. Kuka se može razblažiti sa 10-20% vode. Ako kljuke na površini postanu plesnive i suve, deo klobuka se mora se baciti.

Ako se vrši destilacija, što je obično slučaj kod našeg proizvođača, moraju se odvojiti tri frakcije:

  • Najstariji sin (najranija rakija)
  • Srednji deo (degustacioni deo) i
  • Melasa (rakija izlazi poslednja).

Doziranje Prvenca je 0,5-2 litara na 100 litara udica - naši proizvođači obično rezervišu malo manje, što je greška. Prva sadrži mnoštvo štetnih jedinjenja, koja uništavaju kvalitet rakije (prvi miris na gumi „oho“, aceton ...), a sakuplja se u posebnu posudu i ponovo destiluje sa mesom patke, Kao rezultat, kvalitet rakije je nešto niži. Tokom destilacije prve patke i patke, morale su se odvojiti još tri frakcije.

Kada se dogodi prvo odvajanje, počinje sakupljanje srednjeg destilata. Rakija koju pijemo ima najbolje karakteristike. Konačno, za sakupljanje melase vrlo je važno odrediti kada se srednji destilat zaustavi i kada melasa počne da se sakuplja.

Kad se pojavi mutna rakija, ukus je lagan, kiselkast, znači da je patka započela! Pogrešno je sakupljati srednji destilat dok se ne dobije oko 50 vol.% Rakije jer tako dobijena rakija sadrži veliki deo melase. Potrebna su najmanje dva meseca da rakija bude harmonična i tek tada je možete okusiti. Ako se rakija dugo čuva, ne treba je odmah smanjivati, već je treba smanjiti tokom skladištenja. Smanjite jačinu rakije destilovanom vodom.